Cui ai trimite această poveste? Distribuie!

Așa cum fabulele au o morală și un mesaj clar și etic, așa și poveștile terapeutice sunt construite pentru a răspunde unei situații de viață (ori necesară la un moment dat, ori cu potential să apară la orizont în viitor).

Cum construim valorile unui copil?

Se spune că cel mai bine învățămintele se însușesc din experiențe trăite. Așa se învață multe activități: deprinderea scrisului de la bastonașe până la caligrafie, deprinderea unui sport (fotbal, dans, tenis) începe cu inițierea și ajunge treptat la performanță, etc.

Pentru învățare formală se asigură o structură, o programă, evaluare însă pentru gestionarea emoțiilor rămâne doar pregătirea la fața locului și în familie. Nevoia de siguranță vine cu nevoia de predictibil însă…:) singura constantă este schimbarea, după cum vedem!

Copiii trebuie să fie pregătiți dinainte despre ce anticipăm că urmează să întâmpine în viitor însă cu grație pentru ca demersul să nu sune a ”dăscălire”. Nu pică prea bine aceasta nimănui!!

Așa, grația a inventat POVESTEA!

Mult mai ușor de interiorizat, pentru că necesită doar observare și modelare.

Alegeri!

Cine vrei să fii din poveste? Cum de te identifici cu un anume personaj? Ce-ți place? Ce te amuză? Ce îți displace? Cum ai schimba finalul?

Copilul capătă valori în funcție de poveștile auzite, citite și istoria familiei din care provine.

Eroii mai de aproape sunt mămici, tătici, bunici, unchi, mătuși, veri, trupa de amici, etc! Și eu am doi copii și de asemenea, cea mare a simțit ca intruzivă prezența noului frățior deși la început ideea i-a plăcut. Tot construim povești și tot scriem istoria noastră împreună și acum!

Dacă poate să fie și plăcut de ce să ne mulțumim doar cu a fi greu??

Ascultă sau citește povești în familie, dă-le și mai departe. Poveștile, ca și banii, trebuie să circule!

Poți spune chiar și povestea ta!! (Dacă nu ai curaj să o spui tuturor deodată, șșș, începe doar cu cei foarte apropiați. Spune-o, acum, în gând, apoi tare, apoi scrie-o!)

Ți-a plăcut? 🙂
Tu doar lasă-ne mai jos adresa ta de email iar noutățile ajung țintă la tine!

Stratul cu flori – 8 minute pentru frați și surori dragi!
Etichetat pe:                                            

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *