Cui ai trimite această poveste? Distribuie!

Dezvoltarea personală alungă lenea!

Lenea e cantitatea mare de autosuficiență și denotă, scuze dacă sună mai trist, lipsă de judecată.

Citește până la sfârșit, e mult, dar în cele din urmă verigile se leagă!

Inițiativa. În final obținem ceea ce măsurăm! Ce nu e specific, nu se măsoară și dacă nu se măsoară NU EXISTĂ!

Din fericire inițiativa (contrară trândăviei) este măsurabilă prin acele comportamente nedirecționate, orientate constructiv.

Cu ’’a dori’’ începe inițiativa întâi în minte iar niște părinți SMART fac mereu un S-P-R (stimul – pauză – răspuns) alături de copilul care anunță/dă semne că a pus ochii sau gândul pe ceva. Va să zică, e un harnic!

Spre deosebire de maturi, copiii mai mici, până la 5-6 ani nu au ancore societale, au liber la visare. Dacă își doresc ceva, creierul lor plastic imaginează ca și cum deja are, din acest motiv în copilăria mică apar cel mai des, apoi dispar brusc la 7 ani, prietenii imaginari și niște însușiri fantastice: au dialoguri cu pisici, căței, alte animale, plante, pietre, etc, de fapt acestea fiind monologuri proiectate. Anderson a surprins asta în ”Fetița cu chibrituri” magistral. Vorbăreții aceștia cu … spiritele nu au încă conștiența de sine, conștiință sau liber arbitru și cam tot ce fac este asumat instinctiv, natural. De plăcere, pentru joacă sau drept reacție la o nevoie/teamă.

Având atâtea de explorat și aflat, hărnicuții, normal că sunt oscilanți, hiperactivi și poate deranjanți. De aici o să vi se pară că trebuie să porniți: cum să nu mai întoarcă cu val vârtejul lor casa pe dos? cum să nu fie Taz din Tazmania la școală, să nu mai escaladeze grupul de prieteni/colegi ci să se integreze. Dați-i ceva de făcut! Care e rețeta fericirii? Să nu ai timp să te gândești că ești nefericit! 

Nu-i uitați în fața televizorului/tabletei/telefonului!

Dacă e să-i distrați cu acestea selectați conținutul! Educația o fac în primul rând părinții și e important să discerneți informat ce mesaje îi ajută pe copii și NU ÎNCURCĂ parcursul de dezvoltare personală! Căutați profesioniști care lucrează cu copii! E foarte important! Costă, știm, totuși veți avea consiliere iar dacă chiar lucrează cu pasiune veți căpăta sens, resurse și valori comune într-un un grup de calitate! ( întreabă-ne despre cluburile pentru copii din orașul tău)

Este grozav când copiii sunt activi și sunt dinamici!!

Au ingredientul necesar: loc în minte!

Și totuși, câți părinți cunoașteți observând și țesând alături de copil la povesta acestuia din urmă?

Dacă spun în fața unui desen ”uau, ce frumos este!” mulți cred că e arhisuficient, alții felicită și trec în alt subiect: ”ia, hai, până nu obosești să mai facem niște puncte, bastonașe…!” Atunci, aliluia inițiativă din plăcere în dreptul copilului! Mesajul pentru el este deraiat căci nu este orientat ținând cont și de nevoile sale, inițiativa lui este înlocuită cu cea a părintelui/educatorului, direcțională și bine intenționată din punctul lui de vedere: să știe și el ceva în viață, să fie ordonat!

De unde să cultive ulterior inițiativă adolescentul/adultul când focul este înăbușit de mic și cum să mai calibreze el multa lui energie cu cerința tuturor de a fi ordonat?

Aici este despre SMART!

Ușor de spus, greu de făcut dacă nu există aliniere!

Părinți – școală – familie extinsă – comunitate – societate!

Rețineți! La 4-5 ani copiii au totul pentru a fi geniali!
Nu este misiunea unui învățământ de masă aceea de a menține geniali! Părinte, este misiunea TA!

Dar părinții nu știu cum să mențină asta, școala fiind un sistem fix, e din păcate neadaptat iar comunitatea… teribil de largă, teribil de divizată, nici nu a aflat că poate crește de la firul ierbii. Granular. Despre societate … politici publice… Fără cuvinte!

Un moment în istorie a fost când am sclipit pe educație sănătoasă dar apoi cu atâtea revoluții (industrială, tehnologică, religioasă), etc ne-am luat cu treburi, mai urgente decât viitorul iar deși sloganul există ”ei sunt generația de mâine”, ca prioritate pe copiii noștri geniali care pot schimba lumea i-am pus în coadă.

Și plângem! Studiile arată între 39 și 42 la sută analfabetism funcțional, economia nu mai este căci nu are cu cine, exod masiv spre orizonturi mai bune, probleme sociale, bătrâni uitați, impuneri externe. Cum nu vedem cu toții că suntem un sistem? Cum nu citim printre rânduri ce spun oamenii de știință că dacă am reduce procentul de analfabetism funcțional am da impuls economiei?

Cum nu-i vedem pe copii ca pe ceea ce sunt – binele de mâine?

Iar tu, părinte, UNUL te vezi mic, neputincios și crezi că nu ai cum lupta cu un monstru necunoscut, atât de mare – lumea aceasta haotică, dezlănțuită.

Fă pasul înapoi! Ți-am spus deja că frica blochează creierul!

Depășește asta pornind de la resursa pe care o ai!

A mai trimis Dumnezeu o șansă lumii – copilul tău!

Au existat copii care au schimbat-o, crescând frumos! Ar trebui să-i știi!

Nu sună prea mare!

Nu trebuie să te sperii!

Este colacul de pâine din jurul gâtului din povestea noastră!

Ai încredere, gustă din cele dăruite ție, în jurul tău, ”pâinea cea de toate zilele” – colacul din povestea noastră și nu muri!!

Povestea ”Lenea e cucoană mare” este o metaforă, tâlcul ei este dincolo de cuvintele pe care le auzi! Este un manifest pentru dezvoltare!

S-P-R înseamnă: observă copilul și vezi înăuntrul lui ce crește, de unde pornește, apoi tu, părinte, gândește așezat! E posibil să fie nevoie să lucrezi și cu tine, să urmezi consiliere, coaching. Resurse există!  Întreabă-ne și te ajutăm cu un specialist în dezvoltare personală, parenting sau coach!

Știm că momentul poate fi nepotrivit, ai o sută de treburi pe cap când pe cel mic l-a lovit inspirația și pierzi timpul, se arde mâncarea, te strigă vecinul, erai de fapt în altceva, înțelegem pentru că și noi tot între acestea stăm, la fel, în fiecare zi, doar că la un moment dat ne-am temut mai puțin, am fost curioși și ne-am prins copilărește în lumea copilului, iar de acolo ni s-a luminat apoi și ziua și viața!

Cei mici sunt niște antene grozave de inspirație! De ce? Am spus mai sus: au loc în minte, energia lor e curată, nedisimulată!

De fapt, mulțumește-i copilului tău căci el îți arată zilnic până mai crește, până în 12 ani, uși! Tu cu înțelepciune (dacă ai bătut ți s-a deschis și o ai!), alătură-te! Crești și tu, susține-i lui creșterea, menține-i lumina din cap spre misiunea pe care o va avea, el alături de alții și mai clară, mai târziu!

Lenea… nu e atât ”a sta” cât ”a avea resurse în jur și a nu simți, a nu auzi, a nu vedea, a nu urma” ceea ce crește lângă tine!

 

#fiiactivsicrestimare #tuactiv

Ți-a plăcut? 🙂
Tu doar lasă-ne mai jos adresa ta de email iar noutățile ajung țintă la tine!

Cum ajuți copilul să iubească dezvoltarea personală?
Etichetat pe:                

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *