Cui ai trimite această poveste? Distribuie!

Dacă mă reped cu un sfat sau oricare altă vorbă sigur ți se vor învârti niște rotițe contextuale în minte și vei avea atât de mulți de ”dar” sau multe observații încât parcă și aud ”ei, auzi, cum le mai știe pe toate!!” și nu le știu, e drept, decât pe ale mele și o parte ale unora care mi-au mai trecut prin viață.

Dar știți povestea cu maimuța?
A o suta maimuță?! Hai, să o aflați aici dacă nu o știți: https://gandeste.org/?s=100+maimuta.

Acum imaginați-vă că facem o masă rotundă cu măcar vreo zece persoane și noi printre ele, ca să discutăm subiectul. Pro și contra, științific, spiritualist, fiecare cu ce are la îndemână. Ce rezultă?

Variabil, nu? Însă e bine dacă a reușit exercițiul de imaginație: zece oameni la o masă, un subiect permisiv și toată energia acumulată pentru aflarea … adevărului! Cum te-ai simți ca membru la acea masă?

E bine să știi ce contează pentru tine, e bine să știi CE negociezi!

Părinții ar trebui să aibă exercițiul negocierii și să-l transmită copiilor, nu de alta însă uneori chiar și în sine se duc bătălii mari ”să fac aia sau cealaltă?”. E bine să rămână tranșat pe impuls sau pe considerente obiective? Ce înseamnă negociere? Cu ce poți negocia, cu ce nu? Cu cine poți negocia, cu cine nu? Cum îți stabilești prioritățile în negociere? Când e de negociat, când nu? Trucuri, manipulări?

Negocierea e un domeniu în sine, tangent pare-se numai unor meserii, totuși măcar citiți ca părinți despre principiile negocierii și pe cît posibil exersați-le cu copiii pentru că văzând și făcând în familie aceștia își formează ”mâna” și intră pregătiți în societate unde vor interacționa mereu în relații de schimb, în zilele noastre mai mult ca niciodată. De ce? Pentru că, emoționali cum suntem, e ușor să cădem în capcana de a duce războaie cu pierderi mari și fără miză!

Esențial este să acoperim cât mai mult posibil din ceea ce avem nevoie ținând cont de condițiile date! Să discernem minimul acceptabil și să cântărim obiectiv valoarea a ceea ce negociem, să ne cunoaștem pe noi și cît de bine posibil pe cel cu care avem un schimb. Întotdeauna există cost pe oportunitate, întotdeauna există preț.

Ideea de bază în negociere este să fii parte dintr-un aranjament bun, win-win, fii bun, nu perfect!!

Negocia cu fii-mea la grădiniță o domnișoară: ”uite, eu îți dau 2 monede de 50 și tu îmi dai doar 1 bancnotă de 5…”

Un copil echilibrat și un copil care câștigă mereu este unul care are acces la informații și cunoaște principiile win-win!

Meserie de părinte! 😊

Ți-a plăcut? 🙂
Tu doar lasă-ne mai jos adresa ta de email iar noutățile ajung țintă la tine!

Sănătate emoțională!
Etichetat pe:            

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *